Wat zijn Spataderen?

Wat zijn spataderen en hoe kom je er eigenlijk aan? Of beter nog, hoe kom je er vanaf?
Spataderen (varices) zijn aders die abnormaal zijn verwijd. Het hebben van spataderen komt veel voor. Enkele miljoenen Nederlanders hebben last van deze aandoening, waarbij vrouwen vaker last hebben dan mannen.

Hoe ontstaan spataderen?

In een goed functionerend vaatstelsel, brengen de slagaders het bloed van het hart naar de overige delen van het lichaam en brengen de aders het bloed vanuit het lichaam weer terug naar het hart. Kleppen in de aders zorgen dat het bloed maar één kant op kan stromen, namelijk naar het hart toe. Als deze kleppen niet goed sluiten, wordt het bloed niet meer voldoende omhooggestuwd en ‘zakt’ het bloed weer terug naar beneden. Dit zorgt voor stuwing en druk in de aderen waardoor deze verwijden.

varices

Een aantal factoren spelen een rol bij het ontstaan van spataderen:

    • Aanleg: spataderen zijn vaak erfelijk; zo’n 80% van de mensen met spataderen heeft ook familieleden met deze aandoening.
    • Hormonen (oestrogenen en testosteron): de meeste spataderen ontstaan na de puberteit of tijdens de zwangerschap.
    • Zwangerschap: niet alleen hormonen zorgen voor het ontstaan van spataderen; ook de verhoogde druk van de groeiende baarmoeder bemoeilijkt het terugstromen van het bloed.
    • Veel staan: in beroepen waar men veel moet staan is de kans op het krijgen van spataderen groter: door de zwaartekracht zakt het bloed terug naar de onderbenen.
    • Andere oorzaken: spataderen kunnen ook ontstaan na een trombosebeen, na een ongeval of een operatie aan het been.

spataderen

Veel voorkomende klachten zijn zware, vermoeide of pijnlijke benen of een jeukend of branderig gevoel in de benen. Tevens kun je last krijgen van tintelingen in de voetzool, van dikke enkels aan het eind van de dag of van nachtelijke krampen.

De klachten worden veroorzaakt door de stuwing in de aderen. Bij langer bestaande spataderen kunnen ook huidafwijkingen ontstaan door deze stuwing. Voorbeelden van huidafwijkingen zijn: eczeem, bruine huidverkleuringen (pigmentatie), schilfering en in het ergste geval een open been.

Spataderen hoeven niet altijd klachten te geven, wel worden deze erg lelijk gevonden.

Het moet in je familie zitten: 99% van de spataderen zijn erfelijk aangelegd. De overige 1% komt voort uit zwangerschap, trauma of trombose.

Het ontstaan van spataderen is bijna niet te voorkomen. Spataderen verergeren wel door bijvoorbeeld een staand beroep, overgewicht, zwangerschap en/of roken. Je kunt de klachten verminderen door het dragen van compressiekousen. Sporten helpt om te voorkomen dat je tromboseproblemen* krijgt. Tijdens de zwangerschap helpt het wel om steunkousen te dragen.

*Bij trombose raakt een ader verstopt door een bloedstolsel. Het meeste komt dit voor in de benen, een trombosebeen. Als een stolsel losschiet, kan dit leiden tot een longembolie.

De klachten verminderen of verdwijnen vaak bij het hoog leggen van je benen of door te lopen. Het dragen van een steunkous kan ook helpen.

Onbehandelde spataderen hoeven lang niet altijd problemen te geven. De kans op het krijgen van een aderontsteking (flebitis), stolselvorming (trombose) of een open been (ulcus cruris) is wel groter. Het kan daarom verstandig zijn om naar je spataderen te laten kijken en deze zonodig te laten behandelen.

In de meeste gevallen kan je huisarts je niet vertellen of er een noodzaak bestaat om de spataderen te behandelen. Hij of zij kan je wel doorverwijzen naar mijn kliniek Spataderen-Amsterdam.

Bij een intake horen altijd jouw verhaal, ziektegeschiedenis, medicijnengebruik, klachten etc. Dit noemen we de anamnese. Daarna ga ik je benen beoordelen. Ten slotte stel ik de definitieve diagnose met behulp van een echo-duplexonderzoek. Hierbij wordt een gel gebruikt om de huid geleidend te maken voor ultrageluid. Op een beeldscherm worden aderen zichtbaar gemaakt. Dit onderzoek is absoluut niet pijnlijk, wel nat.

Lees hier verder over de behandeling van spataderen.

Wil je van je pijnlijke en/of lelijke spataderen af? Vul dan ons contactformulier snel in en ik neem direct contact met je op.