Wat zijn Spataderen?

Wat zijn spataderen en hoe kom je er eigenlijk aan? Of beter nog, hoe kom je er vanaf?
Spataderen (varices) zijn aders die abnormaal zijn verwijd. Het hebben van spataderen komt veel voor. Enkele miljoenen Nederlanders hebben last van deze aandoening, waarbij vrouwen vaker last hebben dan mannen.

Hoe ontstaan spataderen?

In een goed functionerend vaatstelsel, brengen de slagaders het bloed van het hart naar de overige delen van het lichaam en brengen de aders het bloed vanuit het lichaam weer terug naar het hart. Kleppen in de aders zorgen dat het bloed maar één kant op kan stromen, namelijk naar het hart toe. Als deze kleppen niet goed sluiten, wordt het bloed niet meer voldoende omhooggestuwd en ‘zakt’ het bloed weer terug naar beneden. Dit zorgt voor stuwing en druk in de aderen waardoor deze verwijden.

varices

Een aantal factoren spelen een rol bij het ontstaan van spataderen:

    • Aanleg: spataderen zijn vaak erfelijk; zo’n 80% van de mensen met spataderen heeft ook familieleden met deze aandoening.
    • Hormonen (oestrogenen en testosteron): de meeste spataderen ontstaan na de puberteit of tijdens de zwangerschap.
    • Zwangerschap: niet alleen hormonen zorgen voor het ontstaan van spataderen; ook de verhoogde druk van de groeiende baarmoeder bemoeilijkt het terugstromen van het bloed.
    • Veel staan: in beroepen waar men veel moet staan is de kans op het krijgen van spataderen groter: door de zwaartekracht zakt het bloed terug naar de onderbenen.
    • Andere oorzaken: spataderen kunnen ook ontstaan na een trombosebeen, na een ongeval of een operatie aan het been.

spataderen