Hoe worden spataderen behandeld?
Er bestaan verschillende methodes om spataderen te behandelen. In mijn kliniek Spataderen-Amsterdam pas ik voornamelijk sclerocompressietherapie toe, met of zonder foam. Lees hieronder een uitgebreide uitleg over deze therapie. Voor een afspraak hoef je alleen maar het contactformulier in te vullen.
Spataderen-Amsterdam is specialist in sclerocompressietherapie
De meest gebruikte methode om spataderen te verwijderen is sclerocompressietherapie, ook wel bekend als het ‘wegspuiten’ van spataderen. Deze methode is geschikt voor kleine spataderen of als nabehandeling bij zwaardere ingrepen. De ingreep is simpel en weinig belastend.
Sclerocompressietherapie
Sclerocompressietherapie kan direct na de intake gedaan worden. Door middel van een injectie wordt op een paar plaatsen in de spatader een geringe hoeveelheid vloeistof gespoten. Op de prikplaats wordt een wattenbol met een pleister aangebracht met meestal aansluitend een steunkous. Soms kan ook met een stevige pleister worden volstaan. De spatader is nu ingekrompen waarbij de vloeistof als een film tussen de wandjes van het bloedvat komt te liggen. Binnen een aantal dagen zullen deze wandjes aan elkaar kleven en zal de spatader een strengetje worden. In het geval dat je een steunkous hebt gekregen adviseren wij om deze gedurende 3 dagen te dragen. Wel kun je de pleisters en de wattenbollen al na 24 uur verwijderen en mag je ook douchen. In de weken daarna zal dit strengetje verdrogen en verschrompelen.
Echogeleide foam-sclerocompressietherapie
Bij echogeleide foam-sclerocompressietherapie wordt van de vloeistof schuim (foam) gemaakt. Hiermee kunnen juist grotere spataderen goed worden behandeld. Met het echoapparaat brengen we de ader in beeld, vervolgens spuiten we het schuim in de spatader. Met het echoapparaat kunnen we controleren of het schuim zich goed verspreid. Daarna wordt de ingespoten ader platgedrukt met een streng watten en pleisters. Na de behandeling moet je nog even plat blijven liggen om te zorgen dat het schuim zich goed verdeelt in de spatader. Daarna krijg je een elastische kous om je been, die je minimaal 5 dagen moet dragen (dag en nacht).
Voor de behandeling
Kom je voor de eerste keer dan volgt een intake, waarbij specifieke vragen gesteld worden omtrent je gezondheid en eventuele klachten. Na een uitwendig onderzoek van de benen volgt een echo-duplex scan. De scan is de bepalend voor de keuze van behandeling. Meestal zal dit sclerocompressietherapie zijn.
Na de behandeling
Je kunt na een behandeling met sclerocompressie direct weer aan het werk. De enige beperking geldt voor het sporten: je mag een week niet intensief sporten, dit geldt voornamelijk voor buikspieroefeningen. Het resultaat van de behandeling is pas goed na 1,5 maand te beoordelen. Je lichaam heeft deze tijd nodig om te herstellen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de kosten en vergoedingen? Lees dan hier verder.