Een flinke bloeding

Gevolgen opengesprongen spatader

Van spataderen zijn niet veel complicaties te verwachten. Ik beweer altijd dat je zeker honderd  kunt worden met spataderen. Toch zijn er wel zaken te benoemen die het gevolg zijn van spataderen. Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo’n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen. Illustratief is onderstaande gebeurtenis.

Inleiding

Johan is een man, die van sporten houdt. Vooral wielrennen is zijn passie. Zijn leven lang, en dat is lang…..: inmiddels is hij de zestig gepasseerd. Juist door zijn intensieve sporten zijn de spataderen op zijn benen alleen maar toegenomen in de loop der jaren.  Zo nu en dan laat hij deze behandelen, maar hij slaat ook wel eens een paar jaar over. Dat is begrijpelijk, maar niet handig: de spataderen nemen alleen maar toe en het wordt alsmaar lastiger deze goed te behandelen.

Op de mountainbike

Het plan was om op de mountainbike een rondje te fietsen. Door het slechte weer was er bij zijn wielervrienden weinig animo om aan te sluiten. Dus ging hij alleen. Wederom geen handig besluit, wat verderop zal blijken.

Een lelijke smak

De eerste meters gingen lekker soepel voor Johan: even aanzetten bij ieder heuveltje en vervolgens na een afdaling weer doorjakkeren naar de volgende uitdaging. Opeens ging het mis: bij het afdalen moest hij een plotse bocht nemen, die hij niet had voorzien. De snelheid was hoog, veel te hoog! Te laat om goed te remmen. Hij maakte een lelijke smak, waarbij hij net een boom kon ontwijken. Een beetje beduusd, maar al met al dacht hij er goed vanaf gekomen te zijn, tot…..   Zijn linker onderbeen kleurde roder en roder: het bloed gutste er uit. Het leek wel een slagaderlijke bloeding! Dat was het niet; het was een spatader die was geraakt. Met een reserve binnenband legt hij een tourniquet aan rond zijn bovenbeen, wat eigenlijk maar slecht werkte!

Geluk bij een ongeluk

Gelukkig voor Johan was er een voorbijganger, die daar aan het wandelen was met zijn hond. Deze schrok heftig, aangezien het bloedverlies buitensporig leek te zijn. Hij heeft direct een ambulance gebeld. Met acht hechtingen in zijn onderbeen, zie de foto, kon Johan uiteindelijk het ziekenhuis verlaten.

Een spatader die bij een mountainbike ongeluk is geraakt.

Zonder spataderen was de bloeding beduidend minder geweest. Door de druk in de spataders is het mogelijk dat veel bloed wordt verloren, anders dan bij een slagaderlijke bloeding is deze lastig te stelpen. In elk geval helpt een tourniquet niet heel veel. 

Misschien heb jij ook opvallende spataders: neem geen risico en laat ze controleren en zonodig behandelen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Maak nu een afspraak via het contactformulier en kom vrijblijvend langs!

0 antwoorden

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.