sleeves

Sleeves als alternatief voor een steunkous

Na een behandeling of bij beginnende spataderen raad ik mijn cliënten aan een steunkous/compressiekous te dragen. Dit is in ieder geval raadzaam tijdens de eerste dagen na een behandeling. Voor veel cliënten is het wel erg wennen en zij stoppen er dan vaak na een week alweer mee.

Om verergering van de spataderen te voorkomen is het beter om langere tijd een steunkous/compressiekous te dragen. In een eerder nieuwsbericht heb ik uitleg gegeven over de theorie die hierachter schuilgaat. (in “sportkousen of compressiekousen tijdens wielrennen”).

Ik kan me voorstellen dat het niet meevalt om een hele dag een steunkous te dragen. Een steunkous is lastig aan te trekken en staat nu eenmaal niet echt elegant. De oplossing zou een ‘sleeve’ kunnen zijn (zie afbeelding). Je hebt dan toch je voet vrij om een sok naar eigen keuze te dragen. En, als je het even zat bent, kun je de ‘sleeve’ makkelijk uit doen.

Ik wil je aanraden om in ieder geval deze sleeves te dragen tijdens je werk en gedurende een langere reis met de auto of vliegtuig.
Wanneer je bijvoorbeeld met een vliegtuig een lange reis maakt, loop je het risico dat er in je benen trombose ontstaat. Volgens mij is dat wel bij iedereen bekend. De sleeves dragen, in combinatie met regelmatig een aantal oefeningen/bewegingen maken, voorkomt al een heleboel.

Tekening aderen in de knieholte

Om nog eens duidelijk te maken waarom het geven van compressie rondom de kuit zin heeft, heb ik bovenstaande illustratie gemaakt. De “hoofdader” waar al het bloed vanuit de kuit terechtkomt bevindt zich in de knieholte. Deze heet de Vena Poplitea. De belangrijkste zijtakken die hieraan verbonden zijn, kun je terugvinden op deze tekening.

Het bloed dat is gebruikt wordt door een aantal aderen naar deze hoofdader afgevoerd. Het scheelt enorm in de afvoer wanneer daar enige druk op staat in de vorm van een compressiekous of een sleeve. Dit is optimaal bij intensief gebruik van de kuitspieren tijdens een inspanning, met name tijdens het sporten. Maar ook tijdens een wandeling of langdurig staan werkt een compressiekous of een sleeve preventief. En voorkom je daarmee het ontstaan van spataderen of van verergering van bestaande spataderen.

Ben je geïnteresseerd geraakt in een paar sleeves? Of wil je meer weten? Vul dan het contactformulier in. De sleeves kosten 30 euro per paar.

10 antwoorden
    • Jeroen Hamer
      Jeroen Hamer zegt:

      Excuses voor dit late antwoord, maar sleeves zijn inderdaad ook afdoende, alleen je moet ze wel uit doen als je gaat slapen of rusten, dus alleen bij het lopen/staan gebruiken.
      groeten
      Jeroen Hamer

      Beantwoorden
  1. Brigitte
    Brigitte zegt:

    Waar kan ik deze sleeves bestellen? Ik draag nu al 18 jaar dteunkousen, drukklasse 2 maat 3 verkort.
    Met veel wandelen krijg ik vaak drukpijn in mijn kleine teentje omdat de druk daar te hoog wordt. Een sleeve lijkt mij handig.
    Vr gr brigitte schoevers

    Beantwoorden
  2. Anita Sijbesma
    Anita Sijbesma zegt:

    Goedenavond,
    Na trombosebeen en longembolie 6 weken gezwachteld nu therapeutische kousen aangemeten op zich draagt het goed allen door denk ik anatomie been gaat de kous een plooi vormen en daar afknellen ophijsen helpt even maar niet lang!
    Moet je over je hele voet ook de kous hebben of kun je ook een voetloze kous laten maken

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.