Veel gestelde vragen, deel 4

Mijn cliënten hebben veel vragen over spataderbehandelingen wanneer ze op de praktijk komen. Ondanks dat veel zaken terug te vinden zijn op mijn website, stellen mensen ze toch. En dat is terecht, want…

  1. Domme vragen bestaan niet, en
  2. Wat vaak voor een arts gesneden koek is, hoeft niet altijd zo snel duidelijk te zijn voor de cliënt.

De vraag die ik dit keer behandel:
Dokter wat kan ik doen aan mijn lelijke spataderen?

Deze vraag wordt niet alleen aan mij gesteld, maar vaak eerst aan de huisarts. De huisarts kijkt dan eens naar je benen en ziet vervolgens dat er inderdaad sprake is van lelijke spataderen op één of beide benen.

Richtlijnen van de huisarts bij spataderen

De richtlijnen van de huisarts laat in de meeste gevallen niet toe dat je wordt doorverwezen naar een fleboloog, dermatoloog of chirurg. Pas wanneer sprake is van een gerede kans op een afwijking aan een van de hoofdaders komt de huisarts in actie. Daarbij maakt het ook nog uit hoeveel last je ervan hebt en of sprake is van vocht in de onderbenen.

Heb je alleen maar lelijke vaatjes op je benen, dan wordt het door menig huisarts al snel afgedaan als een cosmetisch probleem. Een van mijn patiënten vertelde me dat zij te horen kreeg dat zij toch al getrouwd was! Met andere woorden: voor de liefde hoefde zij het niet meer te doen.

Wel of niet behandelen?

Moet je vaatjes zoals op de foto nu wel of niet behandelen?

In elk geval raad ik je aan om een echo-onderzoek te laten doen. Ik kan dan zien of er mogelijk een onderliggende oorzaak voor deze afwijking bestaat.
Wanneer dat niet het geval is, hoef je niet direct er iets aan te laten doen. Maar het loont zeker om er niet te lang mee te wachten:

Allereerst is de behandeling eenvoudig en vrijwel pijnloos (zie behandelingen). Daarnaast is het zo dat deze afwijkingen alleen maar erger worden.

Een cliché is dat spataderen veelal op oudere leeftijd voorkomen. Om dit beeld te nuanceren moet je weten dat het proces op jonge leeftijd begint en jaren later tot volle wasdom leidt.

HEB JE OOK EEN VRAAG?

Reageer dan op dit bericht of vul het contactformulier in!

0 antwoorden

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.