Natuurlijk hebben mijn cliënten veel vragen. Ondanks dat veel zaken terug te vinden zijn op mijn website, stellen mensen ze toch. En dat is helemaal niet erg!
En domme vragen bestaan niet. Wat vaak voor een arts gesneden koek is, hoeft niet altijd zo snel duidelijk te zijn voor de cliënt.

Zo hoor ik vaak: Zijn spataderen gevaarlijk?

Ja dus! De vervolgvraag is dan vaak: “Maar ik hoor daar nooit iets over.” Dat kan kloppen, want we moeten het risico ook weer niet overschatten. Ok, in het ergste geval kan je er wel aan dood gaan! Voor de verzekeraars zijn de risico’s echter niet groot genoeg. Dit blijkt wel uit het feit dat de behandeling grotendeels niet wordt vergoed.

Welk risico loop je wanneer je je spataderen laat voor wat ze zijn?

Ik zal enkele risico’s hieronder behandelen in volgorde van de ernst.

Trombose

Bloed gaat klonteren of stollen wanneer het stilstaat. In spataderen gaat het bloed niet alleen de verkeerde kant op, maar kan ook tot stilstand komen. In dat geval spreek je van trombose. Een trombus is niets anders dan een klontje bloed. Als deze losschiet dan levert dit een levensgevaarlijke situatie op. De trombus kan via het hart in de longen terechtkomen en een longembolie veroorzaken. Een longembolie kenmerkt zich door heftige pijn en kortademigheid. Wanneer je dan niet snel antistolling krijgt, leidt dit tot de dood.

Aderontsteking

Als gezegd stroomt het bloed in een spatader de verkeerde kant op. Dat niet alleen: het stroomt ook nog eens heel langzaam! Dit leidt tot ontstekingsreacties aan de binnenkant van de spatader. Ook hier kan dan een trombus ontstaan. Ook deze kan losschieten en in het hart terechtkomen, met dezelfde gevolgen als hierboven.

Open been

De huid wordt alsmaar dunner naarmate men ouder wordt. Spataderen lopen meestal oppervlakkig, direct onder de huid. Door de druk in een spatader komt de huid onder spanning te staan. Het effect hiervan is vooral zichtbaar voor op het scheenbeen. Meestal ontstaat eerst een vorm van eczeem. Je ziet dan een schilferige rode plek waar je huisarts geen raad mee weet. Uiteindelijk barst deze plek open en heb je een open zweer. Doe je niets aan de onderliggende spatader dan kan het genezingsproces lang op zich laten wachten.

Conclusie

Dit zijn slechts 3 voorbeelden van de risico’s die je loopt. Er zijn meer nare complicaties op te noemen. De last die je hiervan hebt ligt voor iedereen anders. Jeuk is vervelend maar niet dodelijk. Net zoals rusteloze benen, of zenuwuitval (doof gevoel), of dat het superlelijk is en je nooit met ontblote benen ergens durft te vertonen. Zo heeft een huisarts ooit gezegd: maar je hebt toch al een vriend? Ook op het advies om dan maar een broek te dragen zit je niet echt te wachten, denk ik. Wat ik dus wil zeggen is dat deze laatste zaken natuurlijk niet gevaarlijk zijn. De drie genoemde voorbeelden zijn dat wel.

HEB JE OOK EEN VRAAG?

Reageer dan op dit bericht of vul het contactformulier in!