Hyperpigmentatie

Last van Hyperpigmentatie? Lees hier wat je eraan kunt doen.

Sommige mensen hebben last van hyperpigmentatie bij blootstelling aan zonlicht. Maar wat is hyperpigmentatie eigenlijk?

Pigment

Pigment (melanine) wordt aangemaakt door de huid zodra deze wordt blootgesteld aan de zon. Het pigment wordt gevormd door speciale pigmentcellen in de huid: de melanocyten. Het pigment biedt de huid bescherming tegen schadelijke invloeden van zonlicht (UV). Dit is dan ook een normaal verschijnsel. Over het algemeen wordt je dan bruin en veel mensen willen dat juist.

Echter, de pigmentvorming kan ook te overvloedig worden. We spreken dan van hyperpigmentatie. We hebben het dan niet over die mensen die er superbruin uitzien, wat ik persoonlijk niet altijd even mooi vind. Hyperpigmentatie kenmerkt zich juist door ontstaan onregelmatige bruine vlekken. Deze bevinden zich vaak op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin.
Ook op andere plaatsen, zoals op de benen na de behandeling van spataderen, kan het voorkomen.

Hyperpigmentatie na een spataderbehandeling

Na een behandeling met sclerocompressietherapie krijg je een uitleg mee over de behandeling met enkele adviezen. Een advies is om gedurende het genezingsproces NIET met je benen in de zon te gaan. Hoe lang het herstel van je huid duurt is voor iedereen wisselend. Grofweg kun je rekenen op 6 weken. In die periode valt het op dat de behandelde aders/adertjes nog blauw zijn. Juist in dat stadium kunnen deze plekken gaan verkleuren door pigmentvorming.
Bij hyperpigmentatie moet je bij blootstelling aan zonlicht altijd een antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor gebruiken. Zonlicht kan pigmentatie namelijk verergeren.

Na een behandeling van spataderen met sclerocompressietherapie is het ook zinvol om resterende kleine vaatjes in de buurt van het pigment in te spuiten. Vaak zie je de pigmentaties dan al minder worden en zelfs verdwijnen. Na een behandeling met schuim (foam) kunnen grotere plekken ontstaan, met onder de huid ophopingen van bloedrestanten. Het draineren van deze ophopingen is eveneens zinvol om de pigmentatie te doen verminderen.

Blekende crème

De meeste pigmentvlekken verdwijnen vanzelf: na een jaar is nog slechts 5% van alle pigmentvlekken zichtbaar en zelfs hiervan verdwijnen de meeste nog spontaan het jaar daarop.
Toch is het iets waar je na een spataderbehandeling niet op zit te wachten. In het geval dat je toch sneller van de hyperpigmentatie af wil komen kun je een blekende crème gebruiken. Deze crème bevat hydrochinon en kan ik op recept voorschrijven. Ook is het mogelijk de pigmentvlekken te laten weghalen met een laser.

Hydrochinon remt het ontstaan van pigment in de huid en heeft zo een blekende werking op de huid. Het kan vier tot acht weken duren voordat de pigmentatie minder wordt. De belangrijkste mogelijke bijwerkingen zijn irritatie, vlekkige verkleuring van de huid en overgevoeligheid.

Meer weten

Klik hier als je meer wilt weten over spataderbehandelingen?

0 antwoorden

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.