Jaarlijkse congres van de Beneluxvereniging van de Flebologie

Het jaarlijkse congres van de Beneluxvereniging van de Flebologie op 1 en 2 juni te Charleroi.

Op 1 en 2 juni heb ik deelgenomen aan het jaarlijkse congres van de Beneluxvereniging van de Flebologie te Charleroi.

verdeling been voor registreren spataderen

Foamsclerotherapie

Het congres zelf werd voornamelijk beheerst door lezingen over hetgeen ik dagelijks in de praktijk doe. Een interessant onderwerp was in welke gevallen je foamsclerotherapie toepast (= het inspuiten van schuim in de spatader). Wat zijn de indicaties hiervoor? En wat zijn de resultaten ten opzichte van de andere behandelingsvormen?
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de behandeling met foam uitstekend werkt bij alle vormen van spataderen. Alleen bij de zogenaamde stamaderen werkt een andere behandeling beter. Een endoveneuze ablatie (= het inbrengen van een slangetje in de ader, waarmee bijvoorbeeld een laserpuls de ader dichtschroeit) is een betere behandeling of zelfs het ouderwetse ‘strippen’ (= het uittrekken van de ader). Strippen werkt overigens wel goed, maar is nogal barbaars ten opzichte van de meer modernere methodes. In elk geval zijn er nog maar weinig klinieken die het strippen aanbieden.

De conclusie is dan ook dat foamsclerotherapie een goede behandelingsmethode is voor:

  • Zijtakvarices (= zijtakspatader);
  • Perforantes (= een verbinding tussen een spatader een een bestaande ader);
  • Neovascularisatie (= nieuwvorming van vaatjes);
  • Deels geoccludeerde stamvenen (= deels geblokkeerde stamaderen);
  • Veneus ulcus (= zweer als gevolg van een spatader);
  • Vulvair of scrotaal gebied (= gebied rondom de vagina of balzak);
  • Veneuze malformaties (= netwerken van spataderen en gewone aderen);
  • In combinatie met andere vormen van behandeling.

Vaak gehoord misverstand

Een vaak gehoord misverstand is dat je niet meer kunt worden geholpen, nadat je uitgebreid bent behandeld en de spataderen alsmaar terug blijken te komen. De behandeling met foam is juist ideaal
om alle nieuwe zijtakvarices weg te spuiten. Heb je heel veel spataderen, dan heb je vaak ook meerdere behandelingen nodig. Dat is ook geen enkel probleem, hooguit voor je portemonnee. Dit laatste komt omdat deze behandelingen nog altijd niet vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Wel of niet compressie geven

Ook werd uitgebreid stil gestaan bij de volgende vraag: moet je nu wel of niet compressie geven na inspuiting met foam. Zo ja, hoe lang dan? Het werd duidelijk dat er 2 kampen bestaan. Waarbij in ieder geval iedereen er mee over eens is dat er compressie moet worden gegeven.
In mijn de kliniek Spataderen-Amsterdam wordt compressie gegeven in de vorm van een streng watten op de ingespoten spataderen. Daar overheen breng ik een klasse II steunkous aan. Deze moet dan 5 dagen en nachten worden gedragen. Afhankelijk van de diameter van de spataderen kan deze periode nog worden verlengd. Spataderen met grote diameters hebben juist baat bij langdurige compressie.

Afspraak maken

Wil je weten hoe dit alles bij jou uitpakt? Maak dan een afspraak bij Spataderen-Amsterdam door het invullen van het contactformulier.

 

0 antwoorden

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.