Sportkousen of compressiekousen?

Wel of niet sportkousen of compressiekousen dragen tijdens sporten?

Sommige sporters, met name in de duursporten, hebben belang bij het dragen van sportkousen. Dit is een steunkous van een bepaalde drukklasse: de druk die rondom het onderbeen gegeven wordt. Je kunt deze kousen nemen inclusief voet en tenen, dus als een gewone kous. Een kous met open tenen kan ook en ten slotte kan het zelfs zonder voet.

sportkousen met en zonder voet

sportkousen met en zonder voet

De meeste sporters gaan een of andere vorm van bandage dragen zodra er sprake is van een blessure. Zeker wanneer het de spieren betreft is een beetje compressie prettig. Niet heel vaak zul je horen dat compressie helpt om spataderen te voorkomen. Of als je al spataderen hebt om verergering hiervan te voorkomen.

Het verhaal rond de relatie tussen spataderen en sportkousen/compressiekousen is nogal technisch. In het kort komt het erop neer dat je met een kous de bestaande spataderen dicht drukt. Dit zorgt ervoor dat het bloed zo effectief mogelijk terugstroomt richting het hart. Dus bevordering van een snelle afvoer van de afvalstoffen zoals melkzuur. Met gewone gezonde aderen gebeurt dit al en in dat geval zou je zeggen dat je dan geen compressiekous hoeft te dragen.
Tenzij je juist spataderen wilt voorkomen. Het lijkt erop dat veel duursporters op langere termijn ook spataderen ontwikkelen.

Wil je weten hoe het met jouw benen zit?

Kom eens langs bij een Spataderen-Amsterdam. We maken dan een echo-duplexscan van je benen. Uit deze scan blijkt of het voor jou beter is om met compressiekousen te gaan sporten.

Wat zijn jouw ervaringen met compressiekousen?

Laat het ons weten door middel van een reactie op dit bericht.

0 antwoorden

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.