Sportkousen/Sportstockings
Sportcompressiekousen
Wanneer heeft eigenlijk het zin om tijdens het sporten compressiekousen te dragen?
Met name in de duursporten (hardlopen/wielrennen) wordt steeds meer gebruik gemaakt van sportkousen: compressiekousen voor het onderbeen tot aan de knie. Het wordt gedaan om verschillende redenen. De meest gebruikte reden is dat het prestatieverhogend werkt. Maar is dat ook zo?
Het antwoord is vaag: ja en nee.
Bij wie werkt het nu wel en bij wie niet? En hoe is dit te voorspellen?
Door middel van een echo-duplexonderzoek kan het veneuze vaatstelsel van het hele been in beeld worden gebracht. Bij opvallende spataderen is het duidelijk dat compressie door middel van een kous zinvol is. Niet alleen bij het sporten, maar ook al bij je dagelijkse activiteiten (met name staande werkzaamheden). Maar ook wanneer je lichaam als ‘normaal’ wordt beoordeeld, kunnen sportcompressiekousen zinvol zijn.
Kuitaderen
Bij veel sporters zijn deze aders aan de wijde kant: een vergrote diameter hoeft niet altijd slecht te zijn. Het kan zelfs zo zijn dat er sprake is van reflux (terug vloeien van het bloed), zonder dat in een normale situatie dit klachten geeft. Bij een stevige inspanning kan de spierpomp toch tekort komen om het bloed in voldoende mate naar boven toe te doen vloeien. In dat geval heeft druk op deze aders dus zin en kan het helpen om dezelfde kracht te blijven geven als waar de sporter aanvankelijk mee is gestart.
Conclusie: voordat iemand overgaat om dit soort kousen aan te schaffen is het aan te raden om eens een bezoek te brengen aan Spataderen-Amsterdam. Dit kan door het invullen van het contactformulier.
Plaats een reactie