Blijven spataderen echt weg nadat deze zijn weggespoten en/of komen er weer nieuwe bij?
“Blijven spataderen echt weg?” is een vraag die ik vaak hoor in mijn praktijk.
Hier volgt een korte uitleg over de behandeling. Ik maak gebruik van een speciale vloeistof. Deze wordt in de spatader geïnjecteerd en geeft een verklevend effect. Door de spatader dicht te drukken (compressie door middel van een wattenbol), wordt deze verlijmd.Hierdoor kan er geen bloed meer door. Uiteindelijk wordt de spatader door het lichaam zelf verwijderd. Na enige tijd, meestal een week of zes, zie je, als het een klein adertje betreft, dat deze vrijwel is verdwenen. Naarmate de spataderen groter zijn, kan dit proces langer duren. Het kan dan zelfs een aantal maanden de tijd kosten. In dat geval kun je knobbeltjes voelen, die meestal met lichte massage zachter worden en oplossen.
Deze vorm van behandeling heet sclerocompressie therapie. Je kunt hier meer over lezen op de website, onder behandelingen.
Grote spataderen
Om dan op de vraag terug te komen of na inspuiting de spatader ook echt wegblijft: meestal wel. Echter, dit is niet te garanderen. Grotere spataderen hebben de neiging terug te keren. Bijvoorbeeld een grote stamader duurt langer om af te breken door je lichaam. In de loop van enkele jaren kan deze zelfs opnieuw open gaan staan.
Wat doen als een spatader toch terugkomt
Niets doen is geen optie. Naar mate men ouder wordt, nemen ook de spataderen toe. Niet alleen in aantal, maar ook de complicaties nemen dan toe. Lees ook in een eerder verschenen nieuwsbericht over de risico’s: “spataderen gevaarlijk?”. Dus is het zaak om je te laten behandelen en een eventueel terugkeren van spataderen op de koop toe te nemen. Kleinere vaatjes, de besenreisen of penseelvaatjes, zijn vrijwel altijd verdwenen nadat ze zijn ingespoten. Op die plaatsen komen zij meestal niet meer terug. Echter, je houd altijd kans dat op andere plekken opnieuw dit soort vaatjes “opkomen”. Regelmatig een fleboloog opzoeken is het advies. Ik raad je aan om dat om de 1 of 2 jaar te doen.
Het kan wel eens gebeuren dat de behandeling niet goed is aangeslagen. Kom dan terug om te kijken of een vervolgbehandeling dan zinvol is.
HEB JE OOK EEN VRAAG?
Reageer dan op dit bericht of vul het contactformulier in!