In dit nieuwsbericht beantwoord ik één van de veel gestelde vragen tijdens een consult. De meeste clienten hebben zich voor hun bezoek al helemaal ingelezen over de behandeling. Toch blijven er altijd nog wat vragen over. In dit nieuwsbericht en de komende nieuwsberichten zal ik de meest gestelde vragen behandelen.
Vraag: Kun je spataderen zomaar weghalen of wegspuiten? Heb je die niet nodig dan?
Het antwoord hierop kan volstaan met het gezegde: “liever kwijt dan rijk”.
Uitleg
Als uitleg geef ik dat spataderen gevormd zijn onder druk. Deze druk wordt opgebouwd, doordat de kleppen in de aders niet meer goed functioneren. De mens heeft door de evolutie heen een prachtig systeem ontwikkeld voor de bloedsomloop in het lichaam. Een systeem waarbij slagaders het bloed naar de weefsels brengt en omgekeerd de aders het “gebruikte” bloed weer teruggeven. Deze aders zijn op bepaalde plekken met elkaar verbonden, waarbij kleppen ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt. Juist deze kleppen zijn essentieel in het spataderverhaal. Meestal als gevolg van een erfelijke belasting kunnen deze kleppen gaan lekken. Door de terugstroom van het bloed wordt een druk opgebouwd in de betreffende ader. Zwangerschap kan overigens ook een oorzaak zijn van druk op de kleppen, waardoor deze gaan lekken. Lees hier meer over het ontstaan van spataderen.
Lies
De lies is bij uitstek de plaats waar dit gebeurt. Maar ook op andere typische plaatsen kan dit voorkomen, bijvoorbeeld in de knieholte. De wand van de ader is niet gebouwd om een verhoging van de druk te kunnen hebben. De wand kan “verweken” en daar ter plaatse vormt zich een indeuking, waaruit zich een spatader gaat vormen. Deze spatader groeit verder uit, ook weer onder invloed van de verhoogde druk in het systeem. Zoals je kunt voorstellen zijn dit geen gezonde aders te noemen. Ook is er een totale afwezigheid van die ingenieuze klepjes, waardoor er voortdurend sprake is van terugstromen van het bloed. De spatader in kwestie wordt alleen maar langer en groter en ook meer zichtbaar. Dit leidt tot allerlei vervelende afwijkingen. Om er een paar te noemen: open been, trombose, ontstekingen en ontsierende enkelflare (blauwe enkels).
Met een scan van de benen kan ik exact bepalen waar de oorzaak van het probleem ligt. Met ultrasound volg ik de betreffende spatader tot zijn oorsprong: in veel gevallen de zogenaamde stamader. Hieruit volgt dan een behandeladvies: de spataderen kunnen worden verwijderd. Hiervoor zijn verschillende methodes, echter meestal is sclerocompressietherapie een effectieve en goed te verdragen optie.
Welke behandeling je ook kiest: de spatader ben je dan wel kwijt en zoals gezegd: “liever kwijt dan rijk”!
Heb je ook een vraag?
Reageer dan op dit bericht!